UK-Japan Joint Symposium and Working-group Meeting on Oral and Head Neck Cancer

Monday 26 Nov 2012 and Tuesday 27 Nov (half-day), 2012 London.

Strategic Supporters: WHO Collaborating Centre on Oral Cancer King's College London, Japan Society of Promotion of Science London (JSPS), Nara Medical University, Japan, Royal Society of Medicine, Warwick University Dental Coventry, Royal College of Surgeons, Ireland, British Dental Health Foundation, and Dental Council of India.

Venue Daiwa Anglo-Japanese Foundation, London

13-14 Cornwall Terrace London NW1 4QP

Nearest tube: Baker Street

CME Points - 6

Registration: 45 GBP (includes a buffet and refreshments)

Themes

- Updates on HPV and Oral & Head-Neck Cancer
- Application of Robotic Head-Neck Cancer Surgeries
- Molecular Aspects of Oral & Head-Neck Cancer

Time	Title	Speaker	
09.30	Welcome address	Mr. Andrew Lyons, Consultant Maxillofacial Surgeon, Guy's Hospital London: President, Organising Committee	
[10 mins]		Mr. Tony Markus, Consultant Maxillofacial Surgeon, Bournemouth Nuffiled Hospital, Dorset, Secretary General	
		Professor Chitta Chowdhury, Head, Oral Biology & Genomic Studies, Nitte University, India. President, Institute of Health Promotion & Education, UK Chairman, Organising Committee	
		Professor Hiramatsu, Director, Japan Society for Promotion of Science – JSPS London Strategic Partner	

Session 1: Chairs Professor H Maeda & Saman Warnakulasuriya				
09:40 [1 hr]	HPV and Oral & Head –Neck Cancer: The Clinicians' Perspective- Is there a role for Robotics	Mr. Andrew Lyons, Guy's Hospital Head-Neck Cancer Services, London.		
10.40 [1 hr]	Challenges of Head-Neck Cancer	Professor lain Hutchison, Bart's and The London School of Medicine and Dentistry		
11.40 [20 mins]	COFFEE BREAK			
	Session 2: Chair Mr. Andrew Lyons			
12.00 [30 mins]	Head and neck cancer Chemoprevention	Professor Nagao Toru, Chief and Director, Division of Oral & Maxillofacial Surgery & Stomatology, Okazaki City Hospital, Aichi, Japan		
12.30 [20 mins]	Searching for Biomarkers of Oral Squamous Cell Carcinoma by Gene Expression Profiling	Assoc Professor N Yamamoto, Department of Oral & Maxillofacial Surgery, Tokyo Dental College, Tokyo, Japan		
12.50 [50 mins]	LUNCH BREAK			
01.40 [40 mins]	Molecular Detection of Tumour	Professor Maxine Partridge, Hon Consultant, Oral & Maxillofacial Surgery, Guy's and St Thomas Hospital London.		

02.20 [40 mins]	Human Papillomavirus and Oral Mucosal Disease: An update	Professor Hatsuhiko Maeda, Chairman, Department of Oral Pathology, Aichi Gakuin University School of Dentistry, Japan	
Session 3: Chairs: Professor Nagao Toru & Professor Elizabeth Kay			
03.00	Advances in Oral Cancer Detections and Screening	Professor Saman Warnakulasuriya, WHO Collaborating Centre at King's College London, UK	
[40 mins]			
03: 40 [40 mins]	Studies in a Xenograft Model of Oral Squamous Cell Carcinoma	Professor Fiona Watt, Cancer Research, UK & Kings College London, UK	
04:20 [20 mins]	Mass Screening for Oral Cancer using Cytology and highlights on HPV	Dr. Hiroki Ishibashi, Dept Oral & Maxillofacial Surgery, Shimane University, Japan	
04:40 [20 mins]	Coffee & Round table Discussion		
05.00	End of the session		

Tuesday 27 Nov. 2012 (half-day)

Theme: Direction towards

- Strategic -Policy for Prevention and Control of Oral Cancer
- Scopes for Training & Educational Development
- Working-group Meeting and Declaration

Time	Title	Speaker
09.30 [30 mins]	Oral Cancer Prevention & Control: A public Health UK Perspective	Professor Elizabeth Kay, Dean, Peninsula Dental School Plymouth University, UK
10.00 [15 mins]	COFFEE BREAK	
	Cadavas based vs Circulation Training	Dy Mahay Almaayi Dawla and Tha Landan
[30 mins]	Cadaver- based vs. Simulation Training in H&N Surgical Education	Dr. Maher Almasri, Bart's and The London School of Dentistry & Director of MSc Foundation Programme in Oral Surgery, Warwick University, UK
10: 35	Directions of Clinical Training and Educational Programme in Oral &	Professor Chitta Choudhury in association with Professor Nago Toru, Dept. of
[30 mins]	Head-Neck Cancer in India, UK and Japan.	Maxillofacial Surgery, Okazaki Hospital and Professor Tadaaki Kirita, Nara Medical University Department of Oral & Maxillofacial Surgery
11.05	Detection of field Alterations with fluorescence visualization of oral cancer	Dr. Takashi Nomura, Sr Assistant Professor, Department of Oral & Maxillofacial Surgery, Tokyo Dental College, Japan.
mins]		

11:10 [15 mins]	Diagnosis of cervical lymph node metastasis	Dr. Shogo Hasegawa , Deputy General Manager, Department of Oral & Maxillofacial Surgery, Yokkaichi Municipal Hospital, Mie, Japan		
11: 25 [15 mins]	Oral management for cancer patients at Toyota Memorial Hospital	Dr. Keiichi Yamamoto , Deputy Director, Department of Oral & Maxillofacial Surgery, Toyota Memorial Hospital, Aichi, Japan		
11:40 [15 mins]	Beta-catenin expression and its role in squamous cell carcinoma of the head and neck.	Dr. Mitsuo Goto, Assistant Professor Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Aichi Gakuin University School of Dentistry, Nagoya, Japan		
11:55 [1 hr]	Plenary session Working Group Declaration Panellists Professor Fiona Watt, Cancer Research UK, Professor Iain Hutchison, Bart's and The London School of Medicine and Dentistry, Professor Edward Lynch, Head Warwick University Dentistry Coventry, Professor Saman Warnakulasuriya, WHO Collaborating Centre at KCL Professor Chitta Chowdhury, Nitte University and IHPE. Mr. Tony Markus, Nuffield Hospital Bournemouth. Professor Liz Kay, Peninsular Dental School, Plymouth University. Mr Andrew Lyons, Guy's Hospital Dr. Maher Almasri, Warwick Dentistry	Thanks by Professor Saman Warnakulasuriya		
12:55	END			